17 august 2009


Seks utfordrende, lærerike og morsomme år!

Av Else-Margrethe Bredland
Bibliotekdirektør UIA, tidligere biblioteksjef ved Kristiansand folkebibliotek


I januar 1993 flyttet jeg inn på byens flotteste kontor – sjefskontoret i Kristiansand folkebibliotek. Biblioteket med den beste fysiske plasseringen en kan tenke seg.

Jeg kom til et levende bibliotek - en attraktiv møteplass for gamle og unge, et bibliotek med høye besøks- og utlånstall, flotte lokaler, store samlinger, og ikke minst: et kunnskapsrikt personale som virkelig hadde brukerne i fokus.

De årlige rundene med politisk behandling av budsjett og virkeplaner ble fort rutine: forslag om kutt og redning i siste øyeblikk, men alt i alt opplevdes samarbeidet med politikerne som godt. At bibliotek er viktig hadde de fleste syn for – å få bibliotek høyt på prioriteringslistene kunne likevel være en utfordring. Men i løpet av 90-tallet ble det investert i ombygging av lokaler, databaserte systemer ble tatt i bruk, det ble etablert bedre tjenester for ungdom, samarbeidet med andre kommunale etater ble styrket – og bokbudsjettene holdt stand.

Utfordringene spente fra oversvømmelser i kjeller og flisegulv som spratt himmelhøyt på grunn av sprengninger andre steder i byen, til utvikling av samlinger og tjenester. En vakker mai-dag i 1993 var utlånsskranken dekorert med en flott blomserkrans – denne klippet ordfører Bjørg Wallevik og erklærte det databaserte utlånssystemet og publikumskatalogen for åpnet. Kortkatalogen (100 års arbeid!) ble flyttet i kjelleren. Overgangen var ikke smertefri, spenningen var stor – men ansatte og brukere tok skiftet på strak arm. Det imponerte! Ett år senere gjorde Internett sitt inntog. Internett! Var det noe kommunen kunne ta i bruk? Biblioteket tok initiativ til et seminar for å drøfte dette. Tja, – men kunne det bli en tidstyv? Rart å tenke på i vår googlende tilværelse.

I april 1998 var Kristiansand folkebibliotek vertskap for Norsk bibliotekforenings landsmøte. 450 bibliotekansatte og kulturpolitikere fra hele Norge var samlet. Ordfører og lokale politikere hyllet byens bibliotek. Allerede i 1916 holdt Norsk bibliotekforening (stiftet 1913) landsmøte i Kristiansand – ikke rart byen som nettopp hadde bygget nytt, moderne bibliotek ble valgt som møtested. Og ved åpningen i 1909 berømmet datidens bibliotekguru Haakon Nyhuus (1866-1913) biblioteket (intervju Fædrelandsvennen):

”Vi fakket igaar bibliotekar Nyhuus på gaden og affordret ham hans allerinderste mening om folkebiblioteket.

Udmerket sa Nyhuus. Jeg forsikrer Dem, ligefrem udmærket. Det har bare den feil, at det kanske er vel lidet. For De skal se, hvorledes interessen vil samle sig om det, og i hvilken udstrekning det vil bli søgt.

Specielt er jeg blit ligefrem forbauset over det skønsomme udvalg, folk gjør af bøger. Bare gaa ned og noter hva der lånes ud paa en enkelt dag, saa skal De se, der er ikke bare døgnliteratur som gaar.

Kristiansand folkebibliotek er en udmærket indretning. Og her synes at være en befolkning som fuldt ud fortjener det.”

”En udmerket indretning” sa Nyhuus. Kristiansand lå i tet på biblioteksområdet i 1909 med sitt flotte bibliotek, og Norge lå langt foran de øvrige nordiske land takket være Nyhuus som bragte med seg nye ideer fra Amerika. Kristiansand folkebibliotek er fortsatt ”en udmerket indretning” som byens borgere fortjener - et bibliotek som har utviklet seg i takt med tiden. Det blir spennende å følge utviklingen framover. Norge ligger ikke lenger i front når det gjelder bibliotek, men i disse dager tas det overordnet politisk grep. Stortingsmeldingen Bibliotek: kunnskapsallmenning, møtestad og kulturarena i ei digital tid (St.meld. nr. 23 (2008-2009) slår fast at bibliotekene må styrkes og videreutvikles som møteplasser for kultur- og kunnskapsformidling, tufta på demokrati og ytringsfridom. Utfordringene er mange og spennende i vår digitale tid.

Jeg ønsker Kristiansand folkebibliotek til lykke med jubileet, med åpning av nytt bibliotek i Vågsbygd og med videre utvikling i årene som kommer. Jeg ser frem til fortsatt godt samarbeid mellom Kristiansand folkebiblioteket og Universitetsbiblioteket i Agder – samlet utgjør de to bibliotekene en betydelig ressurs!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar